Paardenbegraafplaats Kroondomein Het Loo

Paardenbegraafplaats koninklijke familie

Het koninklijk landgoed Het Loo is een koninklijk landgoed in Apeldoorn van ongeveer 10.500 ha. Oorspronkelijk bestond de kern uit ‘Slot Het Oude Loo” en het imposante Paleis Het Loo uit de zeventiende eeuw. Verscholen in de bossen van Kroondomein Het Loo, vlak bij de oude schietbaan, is de paardenbegraafplaats van de koninklijke familie. Hier liggen de paarden van voormalige koningen en koninginnen begraven. De paardenbegraafplaats wordt ook wel paardenkerkhof genoemd.

Ook andere dieren

Op deze begraafplaats liggen niet alleen paarden begraven, maar ook huisdieren van de Oranjes. Zodoende klopt de benaming op de kaart niet helemaal. Het is namelijk niet alleen een een paardenbegraafplaats maar ook een begraafplaats voor honden en katten.

Oudste graf uit 1886

Het oudste graf stamt uit het jaar 1886: “Hier ligt Baby, de eerste pony van de toen zesjarige Prinses Wilhelmina”. Soms zijn het ontroerende opschriften, die in de grafstenen zijn gebeiteld.

Ook Reintje, 23 jaar oud en het eerste rijpaard van prinses Juliana is hier begraven. Reintje stierf in 1936. Brownie (1881-1905) was de pony van ‘H.M. de Koningin’. Dat zal koningin Wilhelmina geweest moeten zijn.

5 paarden gestorven in zelfde jaar

Wat erg opvalt is dat er vijf paarden liggen begraven die allemaal in hetzelfde jaar zijn begraven: 1939 volgens de stenen. De paarden waren van Prins Hendrik die in 1934 stierf. Prins Hendrik had een grote liefde voor Lippizaner schimmels. Pluto (1917-1939) was een van deze paarden.

Er wordt gezegd dat koningin Wilhelmina aan het begin van de oorlog een moeilijke beslissing heeft genomen. Zij zou de paarden in 1940 hebben laten doden om te voorkomen dat de schimmels in handen van de Duitsers kwamen. Het vreemde aan dat verhaal is er in de grafstenen het jaar 1939 staat gebeiteld.

Mocht iemand meer van deze begraafplaats weten of weten hoe het verhaal over de vijf paarden die in hetzelfde jaar stierven dan vind ik het leuk om dat te horen. Neem gerust contact met me op! Veel dank alvast voor de aanvullende informatie!

Voor wie deze begraafplaats zelf wil bezoeken: op deze kaart met wandelroutes is de begraafplaats aangegeven met nummer 10.De Afscheidsfotograaf .nl is een handelsnaam van Servaas Raedts Fotografie en is ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel onder nummer 6667607.