tips voor uitvaartfotografie

Het fotograferen van een uitvaart komt steeds vaker voor. Steeds meer fotografen storten zich op deze markt. Maar is dat wel verstandig? En is het fotograferen van een uitvaart wel voor iedereen weggelegd?
Lees hier mijn 10 tips voor uitvaartfotografie.

1. Stem af met de familie

Zorg dat je vooraf in contact komt met de nabestaanden. Maak van dit moment gebruik om af te stemmen wat je juist in beeld moet brengen en wat juist niet. Of je nu rechtstreeks bent benadert door de familie of werkt voor/via een uitvaartverzorger: je fotografeert altijd voor de familie/nabestaanden dus je respecteer hun wensen!

2. Werk stil

Zorg dat je geen geluid maakt. Denk er dus aan welke schoenen je draagt. Fotografeer zo stil mogelijk (natuurlijk zonder flits). De nieuwere camera’s kunnen vaak 100% stil fotograferen. Dan is er niet eens een ‘klikje’ hoorbaar wat juist bij uitvaartfotografie erg prettig is.

3. Ga op in je omgeving

Maak je onzichtbaar. Letterlijk kan dat natuurlijk niet maar ga op in je omgeving. Wanneer je loopt loop dan rustig. Maak geen onverwachte bewegingen. Verplaats je van positie wanneer bijvoorbeeld een spreker naar voren loopt. Voorkom dat je het zichtveld van de familie/nabestaanden en een spreker en/of de overledene doorkruist.

4. Uitvaartfotografie: volg je intuïtie!

Werk op je gevoel. Dit is de minst concrete tip maar wel een hele belangrijke. Voel aan wat je wel en niet kan en mag. Let goed op reacties van anderen. Draait iemand weg van je wanneer je je camera op deze persoon richt? Dan wil deze waarschijnlijk niet worden gefotografeerd. Doe dat dan ook niet.

Tips Afscheidfotografie

5. Laat weten dat je er bent

Zorg dat alle aanwezigen op de hoogte zijn dat er een fotograaf is. Dit kan vooraf worden benoemd. Ook kan je gebruik maken van een bordje met de tekst ‘fotograaf aanwezig’
Of zorg er voor dat alle aanwezige je zien bij binnenkomst.

6. Ga niet op jacht naar ‘de traan’

Als uitvaartfotograaf fotografeer je geen verdriet. Je fotografeert liefdevolle momenten. Niemand wil zichzelf op een foto zien waar hij/zij vol in tranen is.

7. Vergeet geen enkel detail

Fotografeer alles. Ook wat je zelf niet inschat op waarde. Je weet niet wat belangrijk is dus breng alles in beeld. Een oud stukje stof bij de kist kan de zakdoek zijn van de eerste date van de overledene.
Is de kist versiert door (klein)kinderen? Fotografeer alle tekeningen die zijn gemaakt. Het is niet aan jou om te bepalen dat sommige zaken er niet toe doen. Sterker nog: je kan het vaak zelf niet eens inschatten!

8. Uitvaartfotografie: Durf te bewegen

Verplaats je. Loop. Zorg voor verschillende standpunten. Mensen nemen je (onbewust) echt wel waar maar hun aandacht is bij de overledene en de familie. Men let echt niet op je. Zie ook tip 3.

9. Wees eerlijk naar jezelf over uitvaartfotografie

Kan je dit aan? Of ligt het je niet?
Lang niet iedereen is in staat om goede uitvaartfotografie te leveren. Meer dan de helft van je werk is niet hoe je je camera bedient maar hoe je (vrijwel niet) aanwezig bent.
Daarnaast kan niet iedereen omgaan met het zien van verdriet met anderen. Het fotograferen van een uitvaart is een vak apart. Het is niet iets wat je zomaar even doet.

10. Deel je foto’s in verschillende mappen

De laatste tip in vrij eenvoudig maar zo enorm waardevol: zet je foto’s niet in 1 map op een USB stick maar verdeel dit per onderwerp. Hieronder geef ik een voorbeeld.
1) Foto’s thuis
2) Foto’s thuis met overledene in beeld
3) Foto’s vertrek thuis en aankomst aula
4) Foto’s herinneringsdienst
5) Foto’s van de begrafenis of moment voor de oven (crematie)
6) Foto’s van de koffietafel/het samenzijn

Extra tip: zorg voor een fotoalbum

Tot slot geef ik een extra tip: zorg voor een herinneringsalbum. Het hebben van foto’s op een usb stick is natuurlijk fijn. Maar het kijken naar een computerscherm is heel anders van het (met elkaar) bladeren door een fotoalbum.
Het bladeren door een mooi herinneringsalbum nodigt uit om met elkaar herinneringen op te halen en te spreken over die speciale dag!

Vragen over uitvaartfotografie?

Neem gerust contact met me op, ik help u graag.

De Afscheidsfotograaf .nl is een handelsnaam van Servaas Raedts Fotografie en is ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel onder nummer 6667607.