Bekwaam Afscheidsfotograaf

Opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf

Ik mag mezelf ‘Bekwaam Afscheidsfotograaf’ noemen omdat ik het diploma van de opleiding tot heb behaald. Ik heb ‘bewijs’ van het goed volbrengen van de opleiding en het examen van de opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf.

Wat is een Bekwaam Afscheidsfotograaf?

In 2015 is Boukje Canaan gestart met de opleiding ‘Bekwaam Afscheidsfotograaf’. In deze opleiding van ongeveer een jaar leren mensen niet hoe ze foto’s moeten maken. Het is zeer zeker geen fotografische opleiding. De opleiding richt zich namelijk op mensen die al fotografische kennis hebben en zich willen specialiseren.
Bij de opleiding leer je juist alle facetten waar je, als afscheidsfotograaf, mee te maken krijgt. En hoe je je als ondernemer in de markt kan zetten. Maar ook hoe je omgaat met mensen in rouw. Hoe je op de juiste wijze communiceert. Zowel met leveranciers als met nabestaanden.
Bij de opleiding ‘Bekwaam Afscheidsfotograaf’ werk je zowel in groepsverband als individueel.

Er zijn in Nederland momenteen (2021) bijna 70 fotografen die deze opleiding hebben afgerond.

Bekwaam afscheidsfotograaf
Het moment dat ik mijn Diploma ontving (foto gemaakt door Liesbeth Stam)

Waar ik veel aan heb gehad tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding heb ik vooral veel geleegd over de uitvaartbranche. Zaken waar ik nooit van had gehoord werden langzamerhand ‘normaal’. Het bezoek achter de schermen bij een crematorium vond ik heel bijzonder. Maar ook het bezoek aan de werkplaats van Akidia Uitvaartkisten. Deuren die normaal gesloten blijven gingen open.

Naast deze deuren die open gingen is het zo waardevol om beelden van collega’s te zien. Dat werkt heel inspirerend. En het is ook fijn om je eigen foto’s te tonen en daar (opbouwende) feedback op te ontvangen. Je leert zoveel van elkaar!

Mastermind groep wellicht het meest waardevol

Samen met twee andere cursisten vormden we tijdens het cursusjaar een Mastermind groep. Een groep waarbij we elkaar extra inspireren en elkaar helpen. Denk aan het maken van profielfoto’s voor onze website’s. Maar ook om ruggespraak te houden. Ervaringen te delen en elkaar te steunen.
Hoe fijn is het dat je na een uitvaart even je verhaal kan delen met mensen die je ├ęcht begrijpen omdat ze exact weten van je doormaakt.

Ook nadat ik mijn diploma heb mogen ontvangen is er nog steeds veelvuldig contact binnen deze groep. Tijdens de opleiding van de WhatsApp groep misschien wel de meest gebruikte WhatsApp groep van het opleidingsjaar.

Bekwaam Afscheidsfotograaf

Een fotograaf die deze opleiding heeft afgerond is een Bekwaam Afscheidsfotograaf

Wanneer een fotograaf het diploma heeft behaald is hij (of zij) een ‘Bekwaam Afscheidsfotograaf’. Dit geeft u de zekerheid dat de fotograaf niet alleen technisch goede foto’s maakt maar juist ook dat de betreffende fotograaf goed weet hoe om te gaan met rouw en hoe hij zich moet opstellen tijdens een afscheid. Iedereen mag zich fotograaf noemen maar niet iedereen zal zich ‘Bekwaam Afscheidsfotograaf’ noemen.

Lees hier verder:
Mijn persoonlijke verhaal waarom ik afscheidsfotograaf ben geworden
Vijf redenen om een afscheidsfotograaf te overwegen
Opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf (externe link naar site over de opleiding)


De Afscheidsfotograaf .nl is een handelsnaam van Servaas Raedts Fotografie en is ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel onder nummer 6667607.