Afscheidsfotograaf Uitvaartfotograaf

Afscheidsfotograaf Servaas Raedts

Als gespecialiseerd en ervaren afscheidsfotograaf (ook wel uitvaartfotograaf genoemd) breng ik, Servaas Raedts op respectvolle wijze elk afscheid in beeld. Dit kan een crematie, begrafenis of herdenkingsbijeenkomst zijn. Maar ook de condoleance of een wake. Vanzelfsprekend altijd in volledige afstemming met de familie.

Op de dag van een uitvaart gaan er vaak veel zaken langs u heen. Dat kan zijn doordat u er met uw aandacht er niet volledig bij bent maar ook omdat ik zaken fotograaf buiten uw gezichtsveld. Ik ben een extra paar ogen welke u achteraf laten zien wat u op het moment zelf niet zag.
Onopvallend aanwezig zorg ik voor een blijvende herinnering die kan helpen bij de (rouw)verwerking en in elk geval u alles laat zien wat er rondom het afscheid zichtbaar is geweest.

Neem gerust direct contact op of lees mijn persoonlijke verhaal waarom ik afscheidsfotograaf ben (geworden).


Bij de testimonials leest u hoe nabestaanden en uitvaartbegeleiders mij hebben ervaren.

Uitvaartfotograaf Afscheidsfotograaf
Servaas Raedts

Blijvende herinnering

Als uitvaartfotograaf zorg ik voor een mooie vastlegging van de dag. Ik ben de hele dag aanwezig zonder echt aanwezig te zijn. Vanuit mijn ervaring en gevoel weet ik dichtbij te komen zonder op de voorgrond te treden.
Vanzelfsprekend is het ook mogelijk foto’s te laten maken tijdens de condoleance of van het moment dat de overledene wordt opgehaald.

Ik fotografeer wat mensen niet willen meemaken, maar ook niet willen missen.

Servaas Raedts, Afscheidsfotograaf

Professionele afscheidsfotograaf

Door te kiezen voor mij, als professioneel uitvaartfotograaf, zijn alle familieleden volledig betrokken bij de uitvaart, omdat niemand is ‘belast’ met het maken van foto’s. Hierdoor kunnen de nabestaanden elkaar helemaal tot steun zijn.

Fotograaf begrafenis

Foto’s geven steun

De foto’s kunnen steun geven aan nabestaanden die niet bij de ceremonie aanwezig konden zijn. Ook kunnen de foto’s u helpen om met anderen te praten over de overledene en zijn/haar uitvaart. 

“Jeetje Servaas, met grote ontroering heb ik je foto’s bekeken. Zo mooi, zo prachtig vastgelegd… er zijn veel 😥 gevloeid. Dank hiervoor”.

Marga, nabestaande

Het komt steeds vaker voor dat er bij een uitvaart gevraagd wordt of deze door een gespecialiseerde fotograaf kan worden vastgelegd.

Afscheidsfotograaf landelijk inzetbaar

Als fotograaf die zich heeft gespecialiseerd in het fotograferen bij een uitvaart heb ik heel Nederland als werkgebied. Ik werk zowel in opdracht van families en nabestaanden maar ik werk ook in opdracht van uitvaartverzorgers.

Voorbeelden van fotomomenten

Voorbeelden van fotomomenten zijn: De kist die wordt gesloten. De kist die wordt gedragen. Iemand die een toespraak houdt. Een hand op de kst. De rouwstoet naar de laatste rustplaats. De bloemen. De teksten op de linten van de bloemen. Het laten zakken van de kist in een graf.
Ook kunnen er foto’s worden gemaakt van een grafmonument, een urn, wanneer er een grafsteen wordt geplaatst of van het verstrooien van de as.

Er is maar één kans om een uitvaart mooi in beeld te brengen. 

Servaas Raedts, Afscheidsfotograaf

Ik respecteer alle wensen

Vanzelfsprekend respecteer ik alle wensen van de nabestaanden. Ik kom graag bij u thuis om uw wensen door te spreken. U geeft aan wat u wel, maar ook juist niet, gefotografeerd wenst. Vanzelfsprekend kan dat ook via Skype, Zoom, telefonisch of via uw uitvaartbegeleider.

Ik leg alles op gepaste, respectvolle wijze vast. Vaak blijf ik op afstand en soms kom ik dichterbij. Maar ik treed nooit op de voorgrond. Ik voel goed aan op welke momenten ik een foto kan maken maar ik voel ook erg goed aan wanneer ik me juist even terug moet trekken.

Je hebt alleen maar spijt van de foto die niet is gemaakt, het kan nooit meer over.

Servaas Raedts, Afscheidsfotograaf

Volledig stil, ook geen ‘geklik’

Tot slot is het goed te weten dat ik gebruik maak van een full-frame camera die volledig stil is (dus geen ‘klik-geluid’) en dat ik altijd ‘stille schoenen’ draag.

Afscheidsfotograaf

Gespecialiseerd afscheidsfotograaf

Als fotograaf heb ik een opleiding gevolgd aan de Fotovakschool. Daarnaast ben ik in het bezit van het diploma Bekwaam Afscheidsfotograaf en ben ik aangesloten bij DuPho Afscheid.

Wilt u meer weten? Maak een keuze in het menu op deze pagina of ga direct naar:

DuPho Afscheid Servaas RaedtsBekwaam AfscheidsfotograafFotovakschool

Lees hieronder enkele vragen en antwoorden

Na meer dan 250 huwelijken te hebben gefotografeerd besefte ik dat fotograaf voor begrafenissen zeker zo mooi en intens is om te doen. Nadat ik eenmaal besloten had om me als fotograaf van begrafenissen te ontwikkelen wilde ik het ook professioneel aanpakken. Ik heb contact gezocht met verschillende uitvaartverzorgers, die hebben immers te maken met alles wat er samenhangt met een uitvaart. Ook ben ik op zoek gegaan naar een specifieke opleiding kwam erachter dat er een opleiding tot Bekwaam Afscheidsfotograaf bestond. Daar heb ik me aangemeld, en inmiddels heb ik de opleiding voltooid en mag ik me ook Bekwaam Afscheidsfotograaf noemen.

Ja, zonder enige twijfel is het heel dankbaar en bijzonder werk als fotograaf bij begrafenissen.
Bij mijn eerste ervaring als fotograaf voor een begrafenis heb ik ervaren wat een voldoening het geeft om blijvende herinneringen te kunnen creëren voor de nabestaanden.
Dat is wat ik toen mezelf tot doel gesteld heb: ik wil nog veel meer mensen mooie blijvende herinneren bezorgen van hun geliefde, en van het afscheid. De familie liet mij weten dat ze mij niet opgemerkt hebben, ik ben dus in staat om mijn werk te doen zonder aanwezig te zijn. Dat maakt mijn werk zo dankbaar en bijzonder.

Na ruim één maand kreeg ik te horen dat ze was overleden, en de familie nodigde mij uit om naar het hospice te komen om foto’s te maken. Daar aangekomen fotografeerde ik de familie die haar liefdevol verzorgde, ik ging mee naar het uitvaartcentrum en ik was als fotograaf bij de begrafenis zelf aanwezig. Ik bewoog me zoveel mogelijk op de achtergrond om het rouwproces niet te verstoren. Ik vond het ontzettend spannend en was emotioneel best vermoeid naderhand, maar ik werd er ook zó blij van! Toen de familie de foto’s kreeg waren ze me heel erg dankbaar, en dat voelde zo goed dat ik besloot om hier in verder te gaan.

Ik hoor het vaker als ik vertel wat ik doe: Waarom zou je een fotograaf bij een begrafenis willen? Ik snap dat, want ik had het zelf ook niet zo bedacht. Het kwam op mijn pad toen ik gevraagd werd voor een fotorapportage voor een groep vriendinnen. Terwijl ik daarmee bezig was, werd duidelijk dan één van hen ernstig ziek was, en niet meer lang te leven had. Binnen een kwartier was ze zelfs al zó uitgeput dat ze het op moest geven, het vergde te veel van haar. Wel had ik schitterende, intense foto’s gemaakt, waar zij en haar vriendinnen lachend op stonden, helemaal gelukkig in het moment.

De Afscheidsfotograaf .nl is een handelsnaam van Servaas Raedts Fotografie en is ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel onder nummer 6667607.