Uitvaartfotograaf
Blog, Persoonlijk, Uitvaartfotograaf

Uitvaartfotograaf, een vak apart

Uitvaartfotograaf, een vak apart.

Een professioneel fotograaf zal in principe in staat zijn om van alles te fotograferen, maar meestal werkt het anders in de praktijk: een fotograaf heeft doorgaans een passie voor een bepaald onderwerp. Als fotograaf werk ik graag met mensen en dat aspect is niet veel anders bij huwelijken of dat ik nu als uitvaartfotograaf werk. Dat heeft een portretfotograaf ook, maar het verschil zit hem in de details: een portretfotograaf beeldt de klant af op zijn gunstigst. Een uitvaartfotograaf legt de liefdevolle momenten vast, en gaat op zoek naar details waarvan pas op een later moment de waarde zichtbaar wordt. 

Het voornaamste doel van een uitvaartfotograaf.

Elk afscheid respectvol in beeld brengen, dat is de belangrijkste opdracht die ik mezelf opleg als uitvaartfotograaf, dat wordt zeer gewaardeerd. Dat is ook waar ik als uitvaartfotograaf mijn passie uithaal, dat ik een toegevoegde waarde heb voor de mensen die veel verdriet hebben. Mensen die afscheid moeten nemen en daar vaak nog op een later moment aan terug kunnen denken met alle gevoelens die daarbij horen. Nu is het niet alleen een herinnering geworden maar mensen kiezen vaak voor een herinneringsboek. Hierin komen alle foto’s van die dag naar voren, niet alleen van de intens verdrietige momenten, maar juist ook van de mooie bloemen en ook de mensen die afscheid kwamen nemen.

Uitvaartfotograaf

Waar moet ik dan op letten als fotograaf?

Stem vooraf af met de familie
Als uitvaartfotograaf zorg ik ervoor dat ik vooraf weet wat de familie graag wil dat er gefotografeerd wordt, en wat juist niet. Ook krijg ik soms opdrachten van een uitvaartverzorger, dan nog werk ik voor de nabestaanden, hun wensen staan dus altijd voorop.

Kondig je aanwezigheid aan
Er zijn verschillende manieren om de genodigden te laten weten dat er een uitvaartfotograaf aan het werk is, het is een stuk prettiger als mensen weten dat er een uitvaartfotograaf aanwezig is. Dat kan door bijvoorbeeld een bordje bij het register neer te zetten waarop de aanwezigheid van een fotograaf kenbaar wordt gemaakt.

Een uitvaartfotograaf is aanwezig op de achtergrond
Zo veel als mogelijk probeer ik op de stille momenten geluidloos te werken, niet in het blikveld te staan als er een spreker is. Kortom onopvallend te zijn maar tegelijkertijd ook betrokken.

Zoek verschillende perspectieven
Ook als uitvaart fotograaf beweeg ik me graag tussen de mensen, zolang dit maar niet storend is. Op deze manier kan ik vanuit verschillende perspectieven mooie foto’s maken.

Kies je moment en vergeet geen detail
Tranen zijn niet de herinneringen die van een uitvaartfotograaf verwacht worden. De fotograaf is er om de liefdevolle momenten vast te leggen. Ik fotografeer alles, let op de details. Het is niet vooraf mogelijk om te weten wat er van belang is voor de familie. Een sjaaltje kan het laatste geschenk zijn geweest, een door de kleinkinderen versierde kist leg ik in detail vast of juist een mooi moment tussen mensen.   

Uitvaartfotograaf

Heeft u voldoende informatie over het vak van uitvaartfotograaf? Indien u meer informatie wenst, klik dan op een van de onderstaande links:

Dit vind je misschien ook leuk...

3 Reacties

  1. Bedankt voor de interessante informatie over uitvaartfotografie. Wij moeten de uitvaart plannen van onze oudtante, ze is net overleden. Ik vind het een erg mooi idee om de uitvaart vast te leggen, door de emoties van het moment krijgen we waarschijnlijk niet alles mee. Het is goed om te weten dat er een herinneringsboek van de foto’s gemaakt kan worden, dat kan later vast troostend zijn. We zullen ons hier verder in verdiepen.

  2. Servaas Raedts says:

    Dag Emma, ik hoop dat jullie ondertussen een mooi afscheid hebben gehad en ik hoop natuurlijk dat jullie voor uitvaartfotografie hebben gekozen.

    Koester de herinneringen!

  3. Marie Sanders says:

    Een jaar terug heb ik voor mijn oma een uitvaartverzorger geregeld, en het was een goede beslissing. Ik ben vooral blij met mijn beslissing om een uitvaartfotograaf in te huren, nu kan ik rustig de foto’s terug kijken. Het zijn geen fijne herinneringen maar het zijn mooie herinneringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Afscheidsfotograaf .nl is een handelsnaam van Servaas Raedts Fotografie en is ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel onder nummer 6667607.