RAUW de film
Blog, Interview, Nieuws

RAUW de film, een exclusief interview

Interview met filmmaakster Marije van der Hoeven.

Marije studeert in 2021 af aan de HKU met haar korte fictiefilm RAUW de film. Ze zet haar eigen rouw, na het verlies van haar moeder drie jaar geleden, om in haar afstudeerfilm RAUW, om rouw bespreekbaarder te maken.
De film gaat over Mara, die met behulp van dans leert om haar verdriet toe te laten na het verlies van haar moeder. In deze blog lees je een interview met Marije.

Wie is Marije? Kan je jezelf kort introduceren?
Ik ben 22 jaar, kom uit Breda en studeer dit jaar af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ik ben mijn hele leven al dol geweest op creatief bezig zijn. Ik teken, knutsel en fotografeer wat af en ik maak vooral heel graag films!

Marije van der Hoeven
Marije van der Hoeven

Waarom RAUW de film?

Waarom wil je RAUW maken?
RAUW is mijn afstudeerfilm en is gebaseerd op een heel persoonlijk verhaal. Drie jaar geleden verloor ik mijn moeder aan uitgezaaide borstkanker. Dit gebeurde in de zomervakantie voordat ik begon op de HKU. Op de HKU merkte ik meteen dat rouw en verdriet steeds opnieuw terug kwamen in mijn werk, dit bleek voor mij een manier van verwerken te zijn. Zo wist ik al heel snel dat mijn afstudeerfilm iets met het verlies van mijn moeder te maken zou gaan hebben. Ik doe dit niet alleen voor mijzelf, maar ook voor alle andere die iemand zijn verloren. Ik wil met deze film rouw graag bespreekbaarder maken en laten zien dat iedereen rouwt op zijn eigen manier.

Waar gaat RAUW over?
RAUW vertelt het verhaal van 19-jarige Mara die net haar moeder is verloren. Ze probeert haar vader zo veel mogelijk te helpen met het regelen van de uitvaart, maar ontsnapt het liefste aan de zwaarte thuis door naar haar moderne danslessen te gaan. Dans is haar ontsnapping, tot haar verlies zich opeens met het dansen begint te vermengen…

De film gaat over een belangrijke eerste stap in het rouwproces: het toelaten van verdriet na verlies. Hoe ga je om met zo’n zware pijn als je niet wilt verdrinken?

Wat is je doel met RAUW?
Zoals ik eerder al zei, wil ik rouw graag bespreekbaarder maken. Onze maatschappij is heel erg ingesteld op dat alles altijd moet goed moet gaan en positief moet zijn. Ik heb vaak genoeg de vraag ‘Gaat het alweer goed?’ gekregen. Goed bedoeld natuurlijk, maar hierdoor vinden heel veel mensen het moeilijk om over hun verlies te praten en hebben ze niet het gevoel dat er ruimte is voor hun rouw. Dit heb ik zelf ook meegemaakt. Ik wil met deze film een steentje bijdragen aan het bespreekbaar maken van rouw en ik hoop dat mensen na het kijken van de film bijvoorbeeld denken ‘Laat ik eens aan papa vragen hoe het nou eigenlijk echt met hem gaat na het verlies van mama’.

RAUW de film

Voor wie is de film bestemd?
Eigenlijk voor iedereen die wel eens iemand is verloren. Maar ook voor mensen die van dans houden als expressie en vooral, om wat specifieker te zijn, voor jonge gezinnen die een ouder zijn verloren.

Wat kan je zeggen over de mensen die meewerken aan de film?
Ik heb een super team om heen verzameld waar ik nu al heel blij mee ben! Mijn team bestaat uit een paar van mijn mede afstudeerders aan de HKU, studenten van andere richtingen binnen of buiten de HKU, een paar hele getalenteerde mensen die al zijn afgestudeerd en een paar hele lieve vriendinnen van mij die me ook graag wilden helpen! En we hebben natuurlijk alle donateurs die een bijdrage hebben gedaan aan de crowdfunding om deze film waar te kunnen maken!

Je hebt het streefbedrag al bij elkaar, waarom is het nog belangrijk dat mensen doneren? Wat ga je doen met het extra geld?
Yes! Omdat we een week voor het einde van de crowfunding ons doel al hebben bereikt hebben we ervoor gekozen om voor een verhoogd doel te gaan. Met dit extra geld kunnen we de film nog grootser en professioneler aanpakken. Met een groter budget zouden we bijvoorbeeld misschien de rechten kunnen kopen om een favoriet nummer van mijn moeder te kunnen gebruiken in de film of kunnen we een professionele choreograaf benaderen om de dans voor de film nog mooier en beter aan te pakken! We gaan er sowieso iets heel erg moois van maken!

Waar is RAUW de film te bekijken?

Waar kunnen mensen RAUW de film zien en wanneer?
Dit kan ik nog niet heel duidelijk zeggen, omdat we het liefste met de film langs film festivals willen gaan als hij af is. Zo hopen we bijvoorbeeld op een plekje bij de studentencompetitie van het Nederlands Film Festival! We hopen de film in juni af te hebben. Maar naast de festivals is er wel een manier om de film sowieso te kunnen zien! Als je 10 euro of meer doneert aan onze crowdfunding krijg jij een exclusieve link naar de film wanneer hij uit is!

Verder lezen?
Overzicht van alle blogs
Ik was tien toen mijn opa stierf
Wat is afscheidsfotografie

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Rob de Joode says:

    Bijzonder project van een jonge vrouw. Respect!

    1. Servaas Raedts says:

      Helemaal eens Rob, vandaar dat ik graag haar verhaal deel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Afscheidsfotograaf .nl is een handelsnaam van Servaas Raedts Fotografie en is ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel onder nummer 6667607.