uitvaartfotografie
Blog, Rouwfotografie, Uitvaartfotograaf, Uitvaartfotografie

Uitvaartfotografie

Uitvaartfotografie is een specialisme

Uitvaartfotografie is een specialisme. Een specialisme wat slechts door een klein aantal fotografen wordt beheerst. Het is namelijk zeer belangrijk om echt goede foto’s te hebben van een afscheid. Er wordt niet voor niets gezegd: “Een foto zegt meer dan duizend woorden”. Een uitvaart fotograaf heeft zich hierin gespecialiseerd en is in staat onopvallend aanwezig te zijn en uitvaartfoto’s te maken.

Uitvaartfotografie

Uitvaartfotografie zorgt voor een blijvende herinneringen

Bij een begrafenis of crematie is het erg belangrijk om goede foto’s te krijgen van het laatste afscheid. Een beperkt aantal fotografen heeft zich gespecialiseerd in afscheidsfotografie en rouwfotografie. Na het overlijden van een dierbare kunnen de nabestaanden altijd informatie opvragen over het laten maken van foto’s van de uitvaart. Daarbij zal een uitvaart fotograaf altijd alle wensen van u respecteren.

Niet elke uitvaartondernemer heeft een lijst met goede uitvaartfotografen. Het komt regelmatig voor dat een uitvaart fotograaf rechtstreeks wordt benaderd door de nabestaanden. Vanzelfsprekend kan de fotograaf bij u langskomen om vooraf uw wensen door te nemen zodat alles op de dag van het afscheid gaat zoals u wenst. Naast uw wensen kunnen dan ook de kosten met u worden afgestemd zodat u weet waar u aan toe bent.

Afscheidsfotografie is een bijzonder beroep

Een ‘gewone’ fotograaf is zeker geen uitvaart fotograaf. Een ervaren uitvaartfotograaf heeft ervaring heeft met het maken van rouw foto’s. Hierdoor zullen deze foto’s over het algemeen mooier zijn dan de foto’s van fotografen die hier nog geen ervaring mee hebben. Het maken van foto’s tijdens een crematie of begrafenis is namelijk een vak apart. Een ervaren uitvaartfotograaf is een expert op zijn vakgebied en weet daardoor precies waar op gelet moet worden bij een uitvaart. Denk hierbij aan onder andere de volgende punten.

  • De foto’s moeten gemaakt worden zonder een flitser te gebruiken.
  • Er wordt rekening gehouden met reflectie van licht.
  • Juist de liefdevolle momenten worden in beeld gebracht.
  • Bij uitvaartfotografie zal de uitvaartfotograaf zo stil mogelijk werken en bij voorkeur gebruik maken van een stille camera (dus zelfs geen ‘geklik’).
  • De uitvaartfotograaf zal continu moeten aanvoelen welke ruimte hij mag innemen om dichtbij te komen zonder op de voorgrond te treden.

Rouwfotografie helpt bij rouwverwerking

Het hebben van mooie foto’s van het laatste afscheid helpt vaak bij de rouwverwerking. Op de dag van het afscheid beleefd u vaak de dag in een soort van roes: u krijgt veel van deze dag niet mee. Het terug kunnen kijken naar de foto’s van deze, vaak emotionele, dag zorgt ervoor dat u alle details van de dag alsnog kunt zien. Dit helpt enorm bij de rouwverwerking.

Wat kost uitvaartfotografie?

Een goede, ervaren, uitvaart fotograaf kost ongeveer tussen de € 350,- en € 700,-. De prijs is afhankelijk het aantal uur dat de fotograaf aanwezig is en de mogelijke reistijd. Naast de kosten voor de uitvaartfotografie zelf zal een herinneringsalbum ook bepalend zijn voor de kosten.

Uitvaartfotografie

Waar maakt een uitvaart fotograaf foto’s van?

Uitvaartfotografie is heel divers. In elk geval kunnen nabestaanden die een uitvaart fotograaf inhuren zelf aangeven waar ze foto’s van willen hebben. Sommige nabestaanden kiezen ervoor om uitsluitend foto’s van de ceremonie te laten maken. Andere willen graag dat er ook foto’s gemaakt worden van de overledene zelf, of foto’s van de condoleance. Het komst steeds vaker voor dat dat een uitvaart niet meer alleen een moment van rouw is. Een toost op het leven wordt steeds populairder. Het is mooi om naast het verdriet juist ook deze momenten in beeld te brengen en hier achteraf op terug te kunnen kijken.

Bent u voldoende geïnformeerd over uitvaartfotografie? Als u meer praktische informatie wilt hebben of ander facetten van uitvaartfotografie, klik op een van de volgende links:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Afscheidsfotograaf .nl is een handelsnaam van Servaas Raedts Fotografie en is ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel onder nummer 6667607.