afscheidsfotografie
Blog, Nieuws

Onderzoek: ruim 70 procent kiest voor een afscheidsfotograaf

Hoeveel mensen zouden eigenlijk een afscheidsfotograaf willen hebben bij het afscheid van een dierbare? Dat vroeg ik me begin 2021 af. Vandaar dat ik een eenvoudige poll startte. De resultaten deel ik in deze blog met jullie.

Ruim 70 procent van de respondenten zou kiezen voor een afscheidsfotograaf

De eerste twee weken van februari heb ik een klein onderzoekje gedaan onder mijn contacten. Daarbij vroeg ik hen antwoord te geven op de vraag: “Zou u een afscheidsfotograaf wensen bij de uitvaart van een dierbare?“.
Via LinkedIn reageerden 27 mensen en via Facebook 71 mensen.

Corona speelt niet mee in de keuze voor een afscheidsfotograaf.

Van alle stemmers geeft ruim 70 procent aan vóór een afscheidsfotograaf te kiezen. Opvallend is daarbij dat slechts één stemmer heeft aangegeven hiervoor te kiezen vanwege de Corona beperkingen. Het al dan niet kiezen voor een afscheidsfotograaf lijkt daarmee los te staan van de periode van beperkingen vanwege Corona.

Verhouding LinkedIn en Facebook vrijwel gelijk

Wat ook opvalt is dat de de stemmers op LinkedIn en Facebook vrijwel gelijk stemmen. Dat is in onderstaande afbeeldingen te zien.

Onderzoek: ruim 70% kiest voor een afscheidsfotograaf
De uitslag van LinkedIn
Onderzoek: ruim 70% kiest voor een afscheidsfotograaf
De uitslag via Facebook

Enkele reacties van respondenten

“Ik ben zelf uitvaartfotograaf en weet hoe belangrijk het kan zijn voor de verwerking van het verdriet. Hoe er momenten vastgelegd worden die je als nabestaanden niet hebt meegekregen of kunt herinneren. Het vastleggen van de liefde is het mooiste wat er is”.

“Absoluut, de meerwaarde die ik ervan verwacht had, heeft het ook echt gehad!”

“Voor de rouwverwerking en de blijvende herinnering. En het geeft niet als de beelden in het onderste laatje komen te liggen. Het laatje mag en kan altijd open…”

Kritische opmerkingen

  • Allereerst betreft dit natuurlijk geen onafhankelijk opgezet onderzoek maar gewoon een poll welke ik op LinkedIn en Facebook heb neergezet.
  • Alle mensen die hebben gereageerd kennen mij (in)direct en zijn daardoor op een of andere manier op de hoogte van het bestaan van afscheidsfotografie.
  • Alleen mensen die een antwoord wilden geven hebben dit gedaan. Meer dan 1000 mensen hebben de vraag zien langskomen en nog geen tien procent heeft de vraag beantwoord.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Afscheidsfotograaf .nl is een handelsnaam van Servaas Raedts Fotografie en is ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel onder nummer 6667607.