Een trouwfotograaf is geen rouwfotograaf
Afscheidsfotografie, Blog, Nieuws, Rouwfotografie, Uitvaartfotograaf

Een trouwfotograaf is geen rouwfotograaf

Een trouwfotograaf is geen rouwfotograaf

Een trouwfotograaf is geen rouwfotograaf. Ingegeven door de coronacrisis zagen veel trouwfotografen hun opdrachten teruglopen. Bruidsparen besloten massaal hun trouwdatum op te schuiven. Een enkele bruiloft ging nog door maar dan in een klein gezelschap en in een zeer beperkte tijdsduur.
Hierdoor gingen deze fotografen massaal op zoek naar andere momenten om te fotograferen. En de “afscheidsfotografen” en “uitvaartfotografen” schoten als paddestoelen uit de grond. Een enorme toename vanuit het niets. Maar is dat eigenlijk wel een goede ontwikkeling?

DuPho Afscheid

Veel trouwfotografen storten zich op uitvaartfotografie

Wanneer iemand zijn inkomen voor een belangrijk deel ziet wegvallen is het logisch dat die persoon op zoek gaat naar andere vormen van inkomsten. Dat hoort ook zeker bij het ondernemerschap. Bij een tegenslag gaat een ondernemer niet bij de pakken neerzitten maar op zoek naar andere mogelijkheden. Het gevolg is dat er momenteel veel fotografen zijn die zich aanbieden als uitvaartfotograaf.
Maar deze nieuwe lichting uitvaartfotografen richt zich op de uitvaartbranche met maar één doel: het hoofd boven water houden en geld verdienen. Deze fotografen zijn vanzelfsprekend in staat goede technische beelden te maken. Maar alleen daarmee kom je er niet als afscheidsfotograaf.

Een uitvaart is niet te vergelijken met een huwelijk

Bij een uitvaart krijg je te maken met hele andere emoties dan bij een huwelijk. Dat moet je aanvoelen en daar moet je mee om kunnen gaan. Waar je bij een huwelijk gerust extra lichtbronnen of een reflectiescherm kan gebruiken als fotograaf is het bij een uitvaart juist zaak om zo onopvallend mogelijk te werken. Ook tijdens moeilijke lichtomstandigheden. Bij een uitvaart heb je te maken met uitvaartetiquette. Een fotograaf die is gespecialiseerd in het fotograferen van een uitvaart is hiervan op de hoogte en weet hoe hij onderdeel is van het team op de dag van de uitvaart. Een uitvaartfotograaf heeft een groot empatisch vermogen en weet dichtbij te komen zonder op de voorgrond te treden.
De kans is zeer groot dat een fotograaf die onervaren is op een storende wijze aanwezig is. Of dat hij niet goed kan omgaan met de emoties van anderen.
Een ervaren uitvaartfotograaf weet wat er gaat komen en zal op het juiste moment op de juiste plek aanwezig zijn. Tegelijkertijd weet een ervaren uitvaartfotograaf ook op welk moment hij zicht juist even moet terugtrekken.

Een trouwfotograaf is geen rouwfotograaf

Een trouwfotograaf is geen rouwfotograaf: verschillende risico’s

Bij een fotograaf die zich niet heeft gespecialiseerd in uitvaartfotografie bestaat de kans dat deze hinderlijk aanwezig is. Ook kan het zijn dat hij verkeerde posities kiest waardoor bijvoorbeeld enkel achterhoofden van aanwezigen in beeld worden gebracht. Los daarvan bestaat de kans dat de nabestaanden achteraf niet de beelden ontvangen welke belangrijk zijn voor de herinnering of de rouwverwerking. Omdat de fotograaf niet gespecialiseerd is en niet de gewenste ervaring meebrengt kan het zijn dat belangrijke beelden niet zijn vastgelegd. Iets wat nooit meer over te doen is.
Maar er is nog een risico. Wanneer een uitvaartverzorger niet eerder met een uitvaartfotograaf heeft gewerkt zal een eerste negatieve ervaring met een afscheidsfotograaf er voor zorgen dat het een stuk lastiger wordt voor een gespecialiseerde uitvaartfotograaf bij een volgende uitvaart ingezet te worden. En dat terwijl een uitvaartfotograaf erg waardevol is. In de huidige tijd waarin er maar een bepekt aantal mensen aanwezig mag zijn bij een uitvaart is de waarde alleen maar nog groter.
Tot slot is er ook een risico voor de betreffende fotograaf. Wanneer uitvaartverzorgers of nabestaanden niet tevreden zijn over de fotograaf kan dit leiden tot negatieve beoordelingen. Deze negatieve beoordelingen kunnen er ook weer voor zorgen dat er minder opdrachten binnen komen bij de fotograaf als trouwfotograaf.

Kies voor een gespecialiseerde uitvaartfotograaf

Bent u op zoek naar een fotograaf voor bij een uitvaart? Let er dan op dat de fotograaf dit vanuit de juiste motivatie is gaan doen. Wanneer een fotograaf is aangesloten bij DuPho Afscheid weet u dat u te maken heeft met een specialist op dit vakgebied. Deze fotografen zijn door een beoordelingscommissie beoordeeld en beschikken over de nodige ervaring.
Daarnaast zijn er ook fotografen gediplomeerd Bekwaam Afscheidsfotograaf. Niet al deze fotografen hebben al veel ervaring, maar u weet wel dat deze fotografen zich bewust hebben gespecialiseerd in het vak uitvaartfotograaf.

Een trouwfotograaf is geen rouwfotograaf

Ook al scheelt het slechts één letter: een trouwfotograaf is geen rouwfotograaf. De trouwfotografen die zich nu op de uitvaartbranche storten zullen zich na de coronacrisis weer terugtrekken uit deze branche en weer volop huwelijken gaan fotograferen.
Ik kan enkel hopen dat de schade beperkt blijft. Zowel voor de families en nabestaanden die mogelijk niet de foto’s ontvangen welke nodig zijn voor hen. En voor de gespecialiseerde afscheidsfotografen. Dat er geen onherstelbare (imago)schade wordt aangericht.

Deel gerust je mening onderaan deze blog

Reageren? Dat kan onder deze blog.

Verder lezen? Maar hieronder een keuze of kijk in het menu boven aan deze pagina.
Wat is DuPho A
fscheid?
Tien tips voor uitvaartfotografie
Wat doet een afscheidsfotograaf?

Dit vind je misschien ook leuk...

4 Reacties

 1. Graag vul ik aan:
  Een bekwaam afscheidsfotograaf heeft allereerst kennis van rouw en kan daarnaast op een juiste manier communiceren. Ook met mensen in rouw.

  De kwetsbaarheid van de situatie wil niet zeggen dat je deze moet ontzien, maar je moet begrijpen wat de juiste en integere manier van omgang is. Welke foto’s zijn gewenst?

  Het is niet het onderwerp (zoals een bruidspaar op een trouwdag), maar het totale verhaal dat van belang is.

  Vandaag ontving ik een nabestaande die een uitvaartfotograaf had ingehuurd, maar niet blij was met de gang van zaken. Ontevreden over de fotografie; belangrijke momenten (klappen van omstanders) waren niet in beeld gebracht en er stond veel ‘ruis’ op de foto (onnodige beeldvulling, zoals lege stoelen, mensen hun hoofden of voeten afgeknipt) en vooral de communicatie nadien verliep uiterst stroef.

  Ze vroeg mijn hulp.

  Ik verwacht dat een professionele fotograaf zijn missers wil herstellen, want je kunt als mens eenmaal fouten maken.

  In dit geval had de fotograaf afstand gedaan van het fotowerk.

  Zorg voor tevreden klanten, altijd, hoe lastig ook.

  Die garantie durf ik afgeven.

  1. Servaas Raedts says:

   Dank je voor je aanvulling Boukje.

   En wat vreselijk voor die nabestaanden waarover je schrijft die niet de gewenste foto’s hebben van de uitvaart. Dat bevestigd nogmaals dat uitvaartfotografie niet iets is om ‘zomaar even te doen’.

 2. Helemaal met je eens.
  Zo was ik vorige week bij een familie die 2 jaar geleden een afscheidsfotograaf bij de uitvaaart van hun vader hadden gehad. Na een half jaar ontvingen ze de usb in de brievenbus met alle foto’s door elkaar.
  Ik heb nu de uitvaart van hun moeder vast mogen leggen en ga binnenkort bekijken of ik ook van de foto’s van vader een gelijksoortig album kan maken als die van moeder.
  Dankbare familie.
  Ik vind het juist zo mooi en fijn om een tastbare herinnering achter te laten bij de familie.

  1. Servaas Raedts says:

   Het is ook mooi en fijn een tastbare herinnering te maken voor de familie Nicky.

   En wat erg te lezen hoe die familie de foto’s van het afscheid van de vader heeft ontvangen. Ook wanneer het eventueel alleen digitaal is kan (moet) dat met zorg en aandacht. Bijvoorbeeld in verschillende mapjes van momenten van de dag.
   Maar een herinneringsalbum is toch wel echt aan te raden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Afscheidsfotograaf .nl is een handelsnaam van Servaas Raedts Fotografie en is ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel onder nummer 6667607.