DuPho Afscheid
Blog, Nieuws

DuPho Afscheid, wat is het eigenlijk?

DuPho Afscheid.

Sind 2021 ben ik ben aangesloten bij DuPho. Omdat lang niet iedereen op de hoogte is van het bestaan van DuPho, en in het bijzonder van DuPho Afscheid, zal ik in deze blog uitleggen wat DuPho is, en in het specifiek wat DuPho Afscheid is.

DuPho staat voor Dutch Photographers en is dé beroepsorganisatie voor professionele fotografen in Nederland.
De beroepsorganisatie is opgericht door fotografen en is er voor fotografen. DuPho voorziet de aangesloten fotografen van advies op juridisch en zakelijk vlak.
Binnen DuPho zijn verschillende specialisaties. Denk aan DuPho Geboortefotografen en DuPho Medisch. En er is een groep waar de professioneel werkende afscheidsfotografen en uitvaartfotografen zijn verenigd: DuPho Afscheid.

DuPho Afscheid

DuPho Afscheid helpt met het kiezen van een afscheidsfotograaf die kwaliteit biedt

Een afscheidsfotograaf die is aangesloten bij deze beroepsorganisatie beschikt in elk geval over de volgende competenties:

De fotograaf

  • is in staat om technisch goede foto’s te maken, ook onder moeilijke (licht)omstandigheden.
  • heeft intensief contact met collega’s. Niet alleen als back-up zodat er altijd op korte termijn een afscheidsfotograaf beschikbaar is maar ook om van elkaar te leren en elkaar te ondersteunen.
  • heeft ruime ervaring met afscheidsfotografie.
  • is betrouwbaar en deskundig en daarnaast ook transparant.
  • is niet enkel fotograaf maar ook mens en maakt gebruik van zijn of haar intuïtie.
  • betrouwbaar en integer.
  • is in grote mate flexibel.
  • heeft compassie voor wat hij of zij doet.
  • kent de uitvaartetiquette.
  • heeft gevoel voor sfeer en emotie.
DuPho Afscheid Servaas Raedts

DuPho afscheid komt voort uit het NCVA.

Het NCVA (Nederlands Collectief van Afscheidsfotografen) was het eerste collectief van afscheidsfotografen zonder commercieel oogmerk. Het NCVA is overgegaan in DuPho afscheid.

Een afscheidsfotograaf van DuPho Afscheid maakt het verschil tussen een kiekje en een foto

Toetsing door een beoordelingscommissie

Om toegelaten te worden tot de beroepsorganisatie moet de fotograaf aan een aantal basis voorwaarden voldoen. Voorwaarden die grotendeels voor de hand liggen. Denk aan technische goede foto’s kunnen. aken, ingeschreven zijn bij de kamer van koophandel en een bedrijfswebsite hebben. Maar er worden ook voorwaarden gesteld aan de apparatuur. Zo zal een fotograaf van DuPho Afscheid altijd beschikking hebben over minimaal twee professionele camera’s met lichtgevoelige lenzen (zodat er niet geflitst hoeft te worden).
Voordat de fotograaf zich kan aansluiten dient hij (of zij) minimaal zes afscheidsreportages gemaakt te hebben.

Naast bovenstaande voorwaarden worden de foto’s van de fotograaf beoordeeld door een beoordelingscommissie. Deze let op de technische aspecten maar ook op het gevoel van de foto’s en de emotie.
Een fotograaf van DuPho Afscheid is dus niet zomaar een fotograaf. Deze fotograaf maakt het verschil tussen een kiekje en een foto.

Ik ben er trots op deel uit te mogen maken van deze groep fotografen.

Na het lezen van bovenstaande tekst heeft een beeld van waar de beroepsorganisatie voor staat. Wellicht kunt u zich dan ook voorstellen dat ik trots ben deel uit te mogen maken van dit selectieve gezelschap.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Afscheidsfotograaf .nl is een handelsnaam van Servaas Raedts Fotografie en is ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel onder nummer 6667607.