Blog, Interview, Nieuws

Kleine broertjes gaan niet dood, een exclusief interview met Renée van Hout

Kleine broertjes gaan niet dood.

Renée van Hout was vier jaar toen haar kleine broertje van twee overleed. Ze waren altijd samen. Zij was ‘grootzus’.
Nu, 15 jaar later maakt ze een documentaire over dit thema. Ze is een van de eerste die vanuit het perspectief van een kind kijkt naar het verlies van een broer/zus.
Renée geloofde destijds dat de dood van haar broertje (Tuur) alleen erg kon zijn voor haar ouders, want dat was het enige wat werd besproken in literatuur/media. Aan de impact op kinderen bij zo’n verlies wordt te weinig aandacht geschonken.
Met de documentaire ‘kleine broertjes gaan niet dood’ wil Renée dit unieke perspectief bespreken. Rouw bij kinderen, hoe werkt dat? Hoe gaan kinderen om met de dood?
In deze blog lees je een interview met Renée.

Wie is Renée? Kan je jezelf kort introduceren?
Ik ben een 20-jarig lente kind. In een dorpje naast Amsterdam ben ik geboren en getogen; ideaal voor een buitenmens. Nu studeer ik audiovisueel ontwerp aan de WdKA, eerste jaar. Buiten school om ben ik nu bezig met dit project en dat omschrijft ook wel mijn persoonlijkheid. Ik ben enthousiast, gepassioneerd, ambitieus, heb veel wilskracht en werk vanuit een vlammetje van urgentie.

Renee van Hout
Renée van Hout

Waarom wil je Kleine Broertjes Gaan Niet Dood maken en wat is je doel met de film?
De film gaat over de reis die ik na het overlijden van mijn broertje heb afgelegd. Ik ga terug in de tijd en onderzoek de nasleep van zijn dood. Ik bied een vorm aan de vragen die ik mezelf stel. Ben ik er wel doorheen gefietst, zoals mij werd verteld? Van welke punten heb ik iets meegenomen?
Ik heb mijn verdriet, mijn manier van rouwen als kind niet serieus genomen. Ik geloofde dat de dood van Tuur alleen erg kon zijn voor mijn ouders, want dat was het enige wat ik tegenkwam in literatuur/media. Aan de impact op kinderen bij zo’n verlies wordt (nu gelukkig wel steeds meer) te weinig aandacht geschonken. Met deze film wil ik dit unieke perspectief bespreken.
Ook wil ik andere kinderen laten zien dat ze niet alleen zijn en zichzelf en hun gevoelens serieus mogen nemen. Ik hoop dat mijn verhaal een aanmoediging is alle gedachten op tafel te leggen. Mijn doel is om met kinderen het gesprek aan te gaan over de thema’s dood en rouw, want ben van mening dat het te weinig wordt besproken. Vaak wordt het nog afgeschilderd als iets engs, waar niet over gepraat mag worden, maar uit mijn eigen proces merk ik dat ergens woorden aan geven de zwaarte wegneemt. 

Het is een ode aan Tuur, mezelf en alle kinderen die hetzelfde meemaken.

Voor wie is de film bestemd?
Mijn urgentie komt vanuit een verlangen mijn verhaal te delen met kinderen die hetzelfde meemaken, zodat ze zich meer gezien en gehoord durven voelen rondom dit thema. Maar net als in ‘Le Petit Prince’ zou ik de film uit verschillende lagen willen opbouwen, de ene laag aanspreekbaar voor kinderen en de andere voor volwassenen. Ik denk dat het voor volwassenen ook heel inzichtelijk kan zijn wat zo’n verlies kan betekenen voor een kind, zodat ze ook beter hulp kunnen bieden. Wat ik merk tijdens het delen van mijn verhaal is dat het verbindend werkt: iedereen heeft zo zijn eigen verhalen rondom de dood, verlies en rouw, en mijn film heeft geleid tot bijzondere conversaties. Ik denk dus dat het een enorm universeel onderwerp is, ook al gaat het specifiek over het verliezen van een broertje. Behalve mensen die affiniteit hebben met dit onderwerp is het voor iedereen bestemd, want iedereen met deze thema’s moeten omgaan.

Kleine broertjes gaan niet dood

Wat kan je zeggen over de mensen die meewerken aan de film? We hebben een enorm mooi team bij elkaar gesteld, met stuk voor stuk gepassioneerde en enthousiaste mensen. Maaike Boorsma is co-regisseur en animator, en samen met haar ben ik dit project aan het realiseren. Guusje en Rianne van The Rogues zijn de producenten, maar kijken ook inhoudelijk mee. Wiebe Boorsma (Maaike’s) broer zal de sound design doen. Samen met mijn vader, mij en eventueel leden van mijn vader’s band gaat Wiebe ook de muziek componeren voor de film.

Je start een crowdfunding. Waarom heb je daarvoor gekozen? Heb je een streefbedrag? 
Ik voelde de urgentie deze film te maken, maar helaas kan dat niet zomaar. In de grote mensen wereld loop je toch al snel aan tegen financiering. Om de stop motion animaties te maken hebben we veel geld nodig. We gaan het animeren in een studio in Noord, hiervoor moeten we huur, materiaalkosten en de medewerkers betalen. Verder komt er voor een documentaire nog een heleboel geld kijken: je moet materiaal huren, muziekrechten betalen, het team betalen en nog veel meer. De crowdfunding is dus nog maar een startbedrag… Hiermee kunnen we beginnen in de stop motion studio, hier kijk ik enorm naar uit!
Ik heb gekozen voor een crowdfunding, omdat dat het best past bij mijn makerschap nu. Ik heb nog geen diploma, maar ben eerstejaars, dus ik kom voor veel fondsen al niet in aanmerking. Ook is het geen studentenproductie, want ik doe het buiten de academie om. CineCrowd is een mooi platform om beginnende makers te ondersteunen en zo kan mijn eigen netwerk ook iets bijdragen. Mijn streefbedrag is 9000 euro, maar hoe meer, hoe beter :-), want we zullen het moeten aanvullen met andere potjes.

Waar kunnen mensen de film zien en wanneer?
Oef, moeilijke vraag! Wat mij betreft natuurlijk zo snel mogelijk, maar er moet nog wel een hoop gebeuren. Wanneer de crowdfunding is geslaagd gaan we meteen beginnen met animeren. Ik zou het heel bijzonder vinden de film te laten zien op CineKid en andere festivals. Ik hoop over ene half jaar, maar pin me er niet op vast :).

Hoe kunnen we je helpen?
De CineCrowd pagina is live en doneren kan al vanaf 10 euro, dus een bijdrage zou geweldig zijn. Verder probeer ik zoveel mensen te bereiken, dus verspreiden in je eigen netwerk is ook enorm behulpzaam. Ik ben te vinden op Instagram, Facebook en LinkedIn.
Als er mensen zijn die dit lezen en hoofd/subsponsor zouden willen worden, neem dan vooral contact met me op, op r.vanhout@live.com .

Doneren kan hier.

Lees ook:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Afscheidsfotograaf .nl is een handelsnaam van Servaas Raedts Fotografie en is ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel onder nummer 6667607.